ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Παιδιά είμαστε της Γης και του αστερόεντος ουρανού... Το μονοπάτι προς την αυτογνωσία!
 
ΦόρουμΦόρουμ  ΑρχικήΑρχική  ΗμερολόγιοΗμερολόγιο  Συχνές ΕρωτήσειςΣυχνές Ερωτήσεις  ΑναζήτησηΑναζήτηση  Ομάδες ΜελώνΟμάδες Μελών  ΕγγραφήΕγγραφή  ΣύνδεσηΣύνδεση  

 

 ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

Πήγαινε κάτω 
ΣυγγραφέαςΜήνυμα
Site Admin
Διαχειριστής
Διαχειριστής
Site Admin


Αριθμός μηνυμάτων : 162
Ημερομηνία εγγραφής : 15/06/2023
Τόπος : Αθήνα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ Empty
ΔημοσίευσηΘέμα: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ   ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ EmptyΔευ Ιουλ 24, 2023 7:35 pm

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ The%2Bsoul%2Bimages%2B-%2Binspirationfalls

Του Θωμά Γαζή

Ένας από τους πιο ευτυχισμένους γάμους που έχουν γίνει ποτέ είναι εκείνος της Αστρολογίας με την Ψυχολογία! Τα δύο αυτά πεδία γνώσης "δέσανε" εντυπωσιακά μεταξύ τους! Καθόλου τυχαία βέβαια, αφού τόσο η Αστρολογία όσο και η Ψυχολογία έχουν σα βασικό τους αντικείμενο την εξερεύνηση της ανθρώπινης προσωπικότητας ενώ ουσιαστικά "πατάνε" πάνω στα ίδια αρχέτυπα. Γενικά, η ένωση της Αστρολογίας με την Ψυχολογία έδωσε πολύ πλούσιους καρπούς και άνοιξε ολότελα καινούργιες προοπτικές και για τις δύο. Για να καταλάβουμε το πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Αστρολογίας στη διάγνωση και θεραπεία των ψυχικών παθήσεων αρκεί να αναφέρουμε τα λόγια του μεγάλου ψυχίατρου - και γνώστη της αστρολογίας - Carl Jung: «Όταν δυσκολεύομαι να κάνω ολοκληρωμένη διάγνωση για έναν ασθενή μου τότε καταστρώνω το ωροσκόπιο του! Μου ανοίγονται τότε οπτικές γωνίες που δεν έβλεπα πριν και η διάγνωση μου εμπλουτίζεται σημαντικά!».

Η Ψυχολογία έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη Αστρολογία. Τη βοήθησε να βγει από τα μοιρολατρικά της πλαίσια και τη μετέτρεψε σε ένα «εργαλείο» αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης, σε ένα λαμπερό "φανό" ικανό να φωτίσει και να αποκαλύψει στον κάθε άνθρωπο το δρόμο της ατομικής του εξέλιξης. Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί από τους κορυφαίους αστρολόγους - τα βιβλία των οποίων αποτελούν «ιερή βίβλο» για πολλούς από μας - σπούδασαν ψυχολογία (Dane Rudhyar, Noel Tyl, Liz Greene κ.λ.π.).

Αν και οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει αποτελεσματικές θεραπείες για αρκετά νοσήματα του σώματος εδώ και χιλιάδες χρόνια ωστόσο ανέκαθεν αδυνατούσαν να θεραπεύσουν τα νοσήματα της ψυχής. Στην πραγματικότητα ούτε καν τα αναγνώριζαν σαν τέτοια, αφού αντιμετώπιζαν τους «τρελούς» σαν ανθρώπους που τους είχαν καταλάβει κάποιου είδους δαιμόνια, τα οποία ενεργούσαν και μιλούσαν μέσα από το σώμα των ανθρώπων αυτών! Οι καλύτερες θεραπείες που εφαρμόζονταν από την αρχαιότητα για τα ψυχικά νοσήματα ήταν οι διάφορες μορφές «εξορκισμού του σχετικού δαίμονα», τα κρύα λουτρά ή κάποιες απίθανες μέθοδοι όπως ο «εφελκυσμός» (να τεντώνουν το σώμα του πάσχοντα, τραβώντας τον ταυτόχρονα από το κεφάλι και από τα πόδια του)! Μόλις τα τελευταία 150 χρόνια καταφέραμε να προσεγγίσουμε επιστημονικά την ψυχή και να βρούμε αποτελεσματικές θεραπείες για τους ψυχικά διαταραγμένους συνανθρώπους μας.

Σταθμό στην ιστορία της ψυχολογίας αποτέλεσε γύρω στο 1885 ο Γάλλος νευροπαθολόγος Charcot. Μια και δεν υπήρχαν άλλα μέσα τότε, ο Charcot άρχισε να εφαρμόζει στις γυναίκες (κυρίως) που έφερναν στο νοσοκομείο του με υστερικές εξάρσεις τη μέθοδο της ύπνωσης. Η υστερία είναι μία ψυχική διαταραχή όπου ο ασθενής χάνει τον έλεγχο του εαυτού του κάθε φορά που βιώνει πιεστικές και αγχογόνες συνθήκες, ουρλιάζει, χτυπιέται και παράλληλα εκδηλώνει ψυχοσωματικές διαταραχές όπως ζαλάδα, ιλίγγους, σπασμούς, προσωρινή κώφωση ή τύφλωση, καταλήγοντας στη λιποθυμία. Εκπληκτος ο Charcot παρατήρησε ότι όταν έθετε σε ύπνωση τις υστερικές ασθενείς του τότε συνήθως αυτές άρχιζαν να μιλούν για άλλες τραυματικές τους εμπειρίες που δεν είχαν φανερή σχέση με την παρούσα κατάσταση τους - κυρίως για τραυματικά γεγονότα της παιδικής τους ηλικίας. Και όταν το έκαναν αυτό και μετά «ξυπνούσαν», ένοιωθαν γενικά καλύτερα! Έτσι, ο Γάλλος νευροπαθολόγος άρχισε να υποψιάζεται ότι κάποια παρωχημένα τραυματικά γεγονότα που είχαν θαφτεί στα κατάβαθα των ψυχών αυτών των γυναικών συνδέονταν στενά με τη σημερινή ψυχική τους διαταραχή και ότι παραδόξως η ανάκληση αυτών των παρωχημένων τραυμάτων δρούσε θεραπευτικά γι΄αυτές - παρ’ όλο που κάποιος θα περίμενε το αντίθετο!

Ένας από τους μαθητές του Charcot ήταν ο Sigmund Freud, ο οποίος είχε γοητευτεί από την καινούργια αυτή γνώση που αναδυόταν για την ανθρώπινη ψυχή. Εμβαθύνοντας και επεκτείνοντας πάνω σε αυτή ίδρυσε τελικά την Ψυχανάλυση - και εν μέρει την επιστήμη της Ψυχολογίας. Ο άλλος μεγάλος πυλώνας πάνω στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη ψυχολογία είναι αναμφίβολα ο Carl Jung.

ΣΥΝΕΙΔΗΤΟ ΚΑΙ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ

Σε εμάς τους ανθρώπους έχει δοθεί το μεγάλο δώρο της «Συνειδητότητας». Τι εννοούμε άραγε με αυτόν τον όρο; Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε τη συνειδητότητα σαν την κορυφαία ανθρώπινη «δραστηριότητα», μία «κβαντικού» χαρακτήρα δραστηριότητα που είναι ακούσια και σύμφυτη στον άνθρωπο. Τη συνειδητότητα μας δεν την καθορίζουμε εμείς αλλά αυτή μας υποχρεώνει να «βουτάμε» συνέχεια στη ζωή, στην κάθε «τωρινή» στιγμή με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαύγεια και ενάργεια. Χάρη στη συνειδητότητα μας έχουμε την εποπτεία του εαυτού μας και του περιβάλλοντος μας και ρυθμίζουμε κατά τον ιδανικότερο για μας τρόπο τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και με τις καταστάσεις στις οποίες εμπλεκόμαστε.

Ο άνθρωπος όμως είναι πολύ περισσότερο από αυτό που φαίνεται ή ή ακόμη και από αυτό που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι! Όπως κατέδειξαν και οι έρευνες του Charcot, μέσα μας κρύβεται ένας αόρατος «άλλος κόσμος», ένας τεράστιος και αχανής κόσμος φτιαγμένος από βαθύτερες ψυχικές ενέργειες και συναισθήματα, φόβους, τραύματα, ανασφάλειες, αγωνίες, λαχτάρες, προσδοκίες. Ο «κόσμος» αυτός όχι απλά είναι τεράστιος αλλά ουσιαστικά δεν τελειώνει! Είναι σα να βουτάμε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και να ανακαλύπτουμε ένα γιγαντιαίο βάραθρο που δε φαίνεται να τελειώνει πουθενά και που χάνεται στο αβυσσαλέο σκότος! Και για να συνεχίσουμε την παρομοίωση με τη θάλασσα, ο άνθρωπος μοιάζει σαν ένα παγόβουνο. Το «Συνειδητό» μας κομμάτι αποτελεί τη μύτη μόνο του παγόβουνου! Κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας κρύβεται το «Ασυνείδητο» κομμάτι μας, που στην παρομοίωση μας αντιστοιχεί με το τεράστιο «σώμα» του παγόβουνου. Στο Ασυνείδητο μας εδράζονται οι βαθύτερες ψυχικές μας ενέργειες, οι ορμές μας, οι διαισθήσεις μας, οι αυτοματοποιημένες λειτουργίες μας, οι τραυματικές εκείνες εμπειρίες που έχουμε «απωθήσει», οι απώτερες αναμνήσεις μας και γενικά κάθε τι που δε «χωράει» στο περιορισμένο Συνειδητό μας κομμάτι - ή που δεν πρέπει να βρίσκεται εκεί, γιατί αν βρισκόταν θα παρεμπόδιζε βασικές λειτουργίες της προσωπικότητας μας.

Θωμάς Γαζής

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το παραπάνω κείμενο αποτελεί τμήμα απομαγνητοφώνησης του τετράωρου σεμιναρίου του Θωμά Γαζή "Εισαγωγή στην Ψυχολογική Αστρολογία". Αν θέλετε να ακούσετε ηχογραφημένο ολόκληρο το συγκεκριμένο σεμινάριο μπορείτε να προμηθευτείτε άμεσα το σχετικό ηχητικό αρχείο (σε μορφή mp3) αλλά και τα σχεδιαγράμματα που παρουσιάστηκαν στο σεμινάριο αυτό πατώντας εδώ!
Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω
https://astro.forumgreek.com
 
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
Επιστροφή στην κορυφή 
Σελίδα 1 από 1
 Παρόμοια θέματα
-
» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΚΑΡΜΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
» ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ
» ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑ
» Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ

Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτήΔεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ :: ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ :: ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ-
Μετάβαση σε: